Сърбия провежда днес референдум за промените в Конституцията в частта, свързана

...
Сърбия провежда днес референдум за промените в Конституцията в частта, свързана
Коментари Харесай

Сърбия променя конституцията си заради ЕС

Сърбия провежда през днешния ден референдум за измененията в Конституцията в частта, обвързвана със правосъдната власт. Гражданите би трябвало да отговорят с „ Да “ или „ Не “ на въпроса: „ Подкрепяте ли ратификацията на Закона за изменение и допълнение на конституцията на република Сърбия "?

Конституцията се трансформира в региона на правосъдната власт, с цел да се приведе сръбското законодателство в сходство с европейското в процеса на присъединение на Сърбия към Европейски Съюз. Изменението беше препоръчано от сръбското държавно управление, с цел да се подсигурява по-голяма самостоятелност, успеваемост и отчетност на правосъдната власт, по-голяма самостоятелност и отчетност на прокуратурата, по-добра отбрана на правата на жителите и подсилване на върховенството на закона.

Променени са конституционните разпореждания за организацията на съдилищата и прокуратурите. Промените се отнасят и за метода, по който се избират съдии и прокурори, с цел да се понижи въздействието на политиката в процеса, защото те към този момент няма да се избират от сръбския парламент, а от Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет.

6 510 233 регистрирани гласоподаватели би трябвало да гласоподават на референдума. Косово не разреши на сърбите в Косово да упражнят правото си на глас.

Резултатът от референдума е нерешителен. Тази седмица президентът Александър Вучич прикани за поддръжка за конституционните промени с видео известие в профила си в Instagram. Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич през вчерашния ден също прикани жителите да излязат на референдума и да гласоподават за смяна на Конституцията. Международната общественост също поддържа референдума посредством изказване на посолствата на страните членки на Европейски Съюз.

Част от политическите сили ще гласоподават с " Не " на референдума. Депутатът от Социалистическата партия Тома Фила съобщи, ч е срещу измененията в Конституцията. Според Партията на свободата и справедливостта (SSP) на Драган Джилас референдумът не би трябвало да се организира, а заместник-председателят на Демократическата партия (ДС) Драгана Ракич сподели, че би трябвало да се гласоподава против козметичните промени в Конституцията. Против измененията в Конституцията е и Народната партия на Вук Йеремич, която прикани жителите да решат по съвест дали ще излязат на референдум. От друга страна, Съюз на демократичните сили на Борис Тадич, Граждански либерален конгрес и Новата партия напряко приканиха жителите да отидат до урните и да кажат „ не “ на въпроса за референдума.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР